Sidor

söndag 3 juni 2012

Ändring av Vingbelastningskurva ”Jesperkurvan”

SFF-RI och USK är färdiga med den utökning av Vingbelastningskurvan som tidigare har nämnts.

Bakgrund:
Det har på senare år skett ett trendskifte att hoppare med relativt låg erfarenhet skaffar fallskärmar med hög vingbelastning. Risken att skada sig ökar och det har dessvärre skett skadeutfall av dessa anledningar. 

Beslutsunderlag:
Syftet med utökningen är för att därmed skapa säkrare fallskärmshoppning genom att anpassa våra riktlinjer mot dagens fallskärmsstorlekar och hur dagens hoppare väljer fallskärmstyp och främst i vilket tempo man väljer att skala ner sig i storlek. Därmed ges utrymme för ökad kunskap och erfarenhet när fallskärmsstorle- ken ger en vingbelastning vilket betecknas som hög. Vi vill kunna utvecklas som fallskärmspiloter och kunna utmana oss. Men inte i vilket tempo som helst. Vi vill att man som hoppare skall var väl förtrogen men en fallskärmsstorlek innan man byter ner sig till mindre. 
I synnerhet när vingbelastningar börjar öka och kunskap och erfarenhet är avgörande för att klara av att hantera fallskärmarna säkert i såväl normala och onormala situationer. 

Därför går nu vingbelastningskurvan till 1000 fallskärmshopp.
Vingbelastningskurvan är fortfarande knuten till just vingbelastning då vingbelastning är det närmaste av trubbiga mätmetoder vi kan använda för att jäm- föra fallskärmars prestanda vid olika storlekar.

I övrigt är kurvan oförändrad vad det avser 300 hopp för att få flyga HP-kalott efter att Pilot HP kurs har ge- nomförts.

När börjar nya vingbelastningskurvan gälla: 
 2012-06-01

Länk till nya Jesperkurvan:
Kurva samt bestämmelser i PDF-format

Införandeperiod och ”Grandfathers Right”:
Införandet av vingbelastningskurvan 2012-06-01 kan påverka ett antal hoppare som idag har en mindre fall- skärm än vad nya kurvan medger. Dessa personer får fortsätta hoppa med sin fallskärm om följande förut- sättning uppfylls:

- Aktuella hoppare skall 2012-06-01 vara maximalt 100 fallskärmshopp ifrån den storleksangivelse vingbelastningskurvan anger för aktuell fallskärm. Uppfylls ej ovanstående krav gäller tillämpande av vingbelastningskurva 402:18 för fortsatt verksamhet

//Petter Alfsson-Thoor Riksinstruktör Svenska Fallskärmsförbundet

1 kommentar:

Emil Johansson sa...

Hittade en tjänst där det räcker att skriva in vikt för att få en aktuell tabell. Se http://bit.ly/jesperkurvan

Skicka en kommentar